ANLÆGS-

GARTNER

UDDANNELSEN

ANLÆGSGARTNER

UDDANNELSEN

Som anlægsgartner er du med til at skabe noget varigt. Noget, folk holder af. Noget smukt. Du er med dit håndværk med til at anlægge og pleje grønne arealer med fokus på klimaet, hvor folk kan slappe af, hygge sig og nyde det, du har skabt – i mange år frem.

Når vi går en tur i en park, slotshave eller på en kirkegård, kan vi takke anlægsgartnerne for det kreative og minutiøse arbejde, der er gået forud.

Se filmen om Johan. Han er ved at uddanne sig til anlægsgartner.
Anlægsgartnerlærling Johan Screenshot 640

En almindelig arbejdsdag

Som anlægsgartner arbejder du udenfor og får fingrene i jorden.

Uanset om du uddanner dig som anlægsgartner med specialet anlægsteknik eller plejeteknik, kommer du til at arbejde med etablering af anlæg med forskellige slags flise- og stenbelægninger, trapper og mure.

Samtidig vil du under uddannelsen også lære at anlægge og pleje græsarealer i haver, parker, kirkegårde og andre grønne områder, hvor vanding, gødning, lugning, beskæring af buske og træer og håndtering af regnvand også bliver en del af dine kompetencer og hverdag.

Vi har lige været på studietur til Island. Superspændende at se, hvordan klima og jordkvalitet er med til at bestemme, hvilke haver man kan anlægge.
Johan. Under uddannelse til anlægsgartner.

Hvad laver en anlægsgartner?

Som anlægsgartner er du med til at skabe flotte haver og lækre, grønne områder med både jord, planter, sten og fliser. Det er et arbejde, hvor fysisk styrke, præcision og teknisk snilde er vigtigt. 

En anlægsgartner laver både beregninger og skitser og skal kunne sætte sig ind i kundens ønsker om for eksempel en ny have, så det kræver også både gode kommunikationsevner og et kreativt og innovativt sind.

 

Specialisering

Du kan få job i private anlægsgartnervirksomheder eller kommunale anlægsafdelinger. Du kan også blive selvstændig eller læse videre til for eksempel jordbrugsteknolog – se alle dine muligheder på grønnekarriereveje.dk.

B U

VIDERE

UDDANNELSE

Anlægsgartnere kan videreuddanne sig til jordbrugsteknolog, urban landskabsingeniør og herefter læse landskabsarkitektur. Læs mere her: grønnekarriereveje.dk

Tonen i branchen

Skou-gruppen har et mål om 25 % kvindelige lærlinge.

Ejerleder: Vi må gå foran.
Læs mere

Øget optag af kvinder på de byggetekniske uddannelser

Boss Ladies har en strategi.
Læs mere

Myter og fordomme i byggebranchen

- og hvordan der arbejdes med at nedbryde dem.
Læs mere

PRAKTISK INFO

Varighed

Uddannelsen tager fra 2 år og 11 måneder til maksimalt 4 år og 6 måneder alt efter, hvor gammel du er, når du starter på uddannelsen, og hvornår startdatoen for uddannelsen er. Uddannelsen består af et grundforløb og et hovedforløb:

  • Skoleundervisningen udgør mellem 32-36 uger på hovedforløbet.
  • Hovedforløbet veksler mellem virksomhedsoplæring og skoleophold.

Skole

Du kan tage både grund- og hovedforløbet hér:

  • Jordbrugets UddannelsesCenter Århus
  • Kold College, Odense
  • Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde
  • ZBC – Jernbjerggaard

Hovedforløb her:

  • AMU Nordjylland – Sandmoseskolen

Grundforløb her:

  • Hansenberg – Organia
  • Morsø Landbrugsskole – EUC Nordvest
  • TECHCOLLEGE Aalborg

Lærepladser

Lærepladsen.dk er mødestedet for elever og virksomheder inden for erhvervsuddannelserne. Her kan du som elev finde alle virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever. Du kan også søge ledige lærepladser online og sende uopfordrede ansøgninger. På lærepladsen.dk kan virksomhederne også søge elevernes profiler frem samt annoncere efter elever.

EUX

Ja

ANDRE UDDANNELSER